28 Ocak 2009 Çarşamba

2. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE!

4 - 6 Şubat 2009 tarihleri arasında 2008 - 2009 Bahar Dönemi kayıtları yapılacaktır. Bölüm öğretim elemanlarının çeşitli projelerde görevli olmasından dolayı 4 ve 5 Şubat tarihlerinde program kayıtlarınızı yaptıktan sonra, danışmak istediğiniz bir konu varsa, (Arş. Gör. M. Burcu Codur yerine) Arş. Gör. Atila Işık hocanıza danışmanız gerekmektedir. Bu nedenle kayıtla ilgili işlemlerinizi bu 2 gün içinde bitirmenizde fayda vardır. 6 Şubat Cuma günü Arş. Gör. Atila Işık hocanız bölümde bulunmayacaktır. Program kaydınızı dikkatlice yapmanız önemle hatırlatılır!

13 Ocak 2009 Salı

Global Game Jam Türkiye



İlk kez düzenlenecek olan Global Game Jam, tüm dünyadaki oyun geliştiricileri aynı anda yaratıcı olmaya çağırıyor... Game Jam, bilgisayar oyunu geliştirme amacıyla katılımcıların bir araya geldiği etkinliktir. Her katılımcı, genellikle haftasonu olacak şekilde belirlenen sınırlı bir süre içinde bitmiş bir oyun projesi geliştirmek için küçük ölçekli bir grupla birlikte çalışır. Genellikle üniversitelerde, okullarda veya bu olanağı sağlayabilecek mekanlarda düzenlenen etkinlikler kesintisiz devam eder, ve sonuçları oyun endüstrisine yön verebilecek kadar etkileyici olabilir. Dünyaca ünlü game jam etkinliklerinin düzenleyicileri, kısıtlı bir süre ve ortak alanda geliştirilen oyunların daha yaratıcı, yenilikçi ve beklenmedik oyun tasarımlarına sahip olduklarını söylüyorlar.


Global Game Jam / GGJ (www.globalgamejam.org) tüm dünyada aynı 48 saat içinde gerçekleştirilecek bir oyun geliştirme etkinliğidir. IGDA (International Game Developers Association / Uluslararası Oyun Geliştiricileri Derneği) Eğitim Grubu tarafından yönlendirmesi yapılan GGJ, şimdiye kadar dünyanın pek çok yerinde yerel olarak yapılmakta olan oyun geliştirme etkinliklerini ilk defa uluslararası eş zamanlılığa taşıyarak bir ilki gerçekleştiriyor. 20 farklı ülkeden 49 farklı merkezde ve 13 farklı zaman diliminde gerçekleştirilecek bu oyun geliştirme etkinliği, toplam 48 saat içinde oyun geliştiricilerin bitmiş bir oyun projesi sunması amacında.


Katılan her merkezde yerel zaman dilimine göre 30 Ocak 2009 günü saat 17:00'de başlayacak, 1 Şubat 2009 günü saat 17:00'de sona erecek olan GGJ, oyun endüstrisinde şimdiden ses getiren bir etkiye sahip. Temel bazı kurallar çerçevesinde düzenlenecek olan etkinliğe katılacak oyun geliştiricileri, oyun yapım tekniği, platformu ve türü gibi konularda serbest bırakılacak. Zaman dilimine göre ülkeler arasında haksızlığa yol açmamak içinse her merkeze farklı bir tema verilerek yerel denge de sağlanmış olacak. 48 saatlik süre sonunda her merkezin jürisi tarafından seçilecek yerel birinciler ise 2009 yılının en başarılı oyunları arasında yerlerini almış olacaklar.

Nasıl olacak bu toplu oyun geliştirme durumu?
GGJ etkinliğinin en önemli özelliklerinden biri de farklı disiplinlerden ve çalışma alanlarından gelen oyun geliştiricilerini bir araya toplayarak, bu kişilerin belki de ilk kez tanışacakları meslektaşlarıyla sınırlı bir süre içinde oyun geliştirimelerini sağlamak. Game Jam etkinlikleri konusunda deneyimli oyun tasarımcıları, bu durumun kişisel ve profesyonel gelişimlerine çok büyük katkıda bulunduğunu, oyun geliştirme konusunda kısıtlama altında olmanın sanıldığı gibi tasarımı güçleştirmediğini, ve hatta tahmin edilmeyecek fikir açılımlarının ve oyun yaklaşımlarının bu ortamlarda doğduğunu söylüyorlar.

Etkinliğe katılmak isteyen oyun geliştiricileri, tercih ettikleri merkeze kayıtlarını yaptıracak, ve kabul edilmeleri durumunda 30 Ocak 2009 günü kendilerine belirtilecek saatte yerel merkezde olacaklar. Cuma günü saat 17:00’de başlayacak etkinlikte ilk olarak GGJ tarafından yerel merkezlere kendileri için belirlenen temalar iletilecek. Yerel koordinatörlerin katılımcılara temalarını ve GGJ kurallarını aktarması ile birlikte fikirlerin ortaya çıkma aşamasına geçilmiş olacak. Bu noktadan sonra oyun geliştiricilerinin yaratıcılıklarının süre ve tema gibi kısıtlamalar dolayısıyla ani bir yükseliş gösterdiği ve kendilerini de şaşırtan oyun tasarımlarının böylece oluştuğu söyleniyor. Fikirlerini veya fikir kıvılcımlarını paylaşan oyun geliştiriciler yerel merkezde biraraya geldikleri diğer kayıtlı katılımcılarla adeta bir pazar ortamı oluşturarak gruplarını belirleyecekler. Müzik uzmanı arayan programcılar, grafitk tasarımcısını bulmaya azimli oyun tasarımcıları... Cuma günü bitmeden grupların oluşturulması ve fikirlerin geliştirilmeye başlaması kalan sürede oyun tamamlayabilmek için önemli bir kriter.


Tüm dünyada eş zamanlı sürdürülecek etkinliğin bir diğer güzel haberi de, 2008 yılının en başarılı oyunlarından biri olarak kabul edilen ve oyun tasarımıyla pek çok ödül almayı başaran World of Goo oyununun baş tasarımcısı, geliştiricisi ve programcısı Kyle Gabler’ın Global Game Jam açılış konuşmacısı olması. İnternet üzerinden tüm katılımcı merkezlerde aynı anda izlenebilecek olan konuşma, Gabler’ın da bağımsız oyun geliştiricisi olması nedeniyle katılımcılara motivasyon sağlayacak gibi görünüyor.

Global Game Jam 48 saat kesintisiz devam edecek ve oyun geliştiricileri kendi tercihlerine göre uyku sürelerine karar verecekler. Etkinlik süresince yeni tanıştıkları grup arkadaşlarıyla çalışan geliştiriciler, 1 Şubat Pazar günü saat 15:00’te bilgisayarlarından uzaklaşarak oyunlarını bitirmiş olacaklar. Saat 17:00’ye kadar yerel jüri tarafından değerlendirilecek oyunlar, Global Game Jam tarafından tüm dünyaya sunulacak ve yenilikçi oyunlar olarak tarihe geçmiş olacaklar. Oyunlar yaratıcı, yenilikçi, deneysel, eğlenceli olmaları ve oynanabilirliklerine göre değerlendirilecekler. Sektörde rol bulmaya çalışan oyun geliştiricilerinin yaklaşımlarını da büyük derecede etkilemesi beklenen Global Game Jam Türkiye için Turkcell’in organizasyona ve geliştiricilere mobil platform desteği, Intel ve Asus’un donanım sağlama desteği ile IEEE-ODTÜ Öğrenci kolunun organizasyon desteği sunması METUTECH-ATOM’un çalışmalarını zenginleştiriyor.

Türk Oyun Geliştiricilerine bir ATOM çağrısı...
Peki genel olarak haberlerini okuduğumuz, sonrasında da sadece yapılanları takdir edebildiğimiz bu tür uluslararası etkinliklerde bu sefer ne gibi bir fark var? Bu sefer Türkiye de oyun geliştiricilerini dünya ile aynı anda aynı koşullarda oyun geliştirmeye çağırıyor... Türkiye oyun sektörü için büyük bir atılım olan ve Temmuz 2008 tarihinden beridir verdiği eğitimlerle oyun geliştiricileri destekleyen METUTECH-ATOM, dünyada ilk kez düzenlenecek olan Global Game Jam Türkiye’ye ev sahipliği yapıyor. Türkiye için de bir ilk olarak game jam etkinliğine, sömestr tatili nedeniyle yüksek sayıda başvuru olması bekleniyor. Global Game Jam Türkiye’ye oyun tasarımı, programlama, görsel tasarım, senaryo ve müzik gibi pek çok disipline kapısını açıyor ve Türkiye'deki oyun geliştiricilerine dünya ile birlikte aynı anda yaratıcılıklarını gösterme fırsatı sunuyor.
Global Game Jam Türkiye organizasyonu kapsamında katılımcılara etkinlik öncesi yeterli tüm bilgiyi sağlayabilmek ve oyun geliştiricileri bu tür uluslararası etkinliklere teşvik etmek amacıyla METUTECH-ATOM tarafından her türlü bilgi düzenlenerek duyuruluyor. GGJ Türkiye sonunda geliştirilecek oyunların gerek Türkiye’deki oyun sektörünü hareketlendirmesi, gerekse uluslararası platformlarda oyun geliştiricilerin seslerini duyurma şansına sahip olması ise etkinliğin önemini bir kez daha pekiştiriyor.
METUTECH-ATOM organizasyonu kapsamında, katılımcı oyun geliştiricilerine yol gösterebilmek ve etkinlik ile ilgili yeterli rehberliği sağlayabilmek adına Global Game Jam koordinatörleri ile birlikte çalışarak hazırlıklar sürdürülüyor. Bu çerçevede, etkinlik süresince hazır bulunacak METUTECH-ATOM görevlilerinin oyun geliştiricilere etkinlik yöntemi ile ilgili her türlü konuda destek olacağı ve etkinlik ile ilgili katılımcıları her aşamada bilgilendireceği de bir diğer organizasyon bilgisi.
Tüm katılımcılara bol şans diliyor, sonuçları merakla bekliyoruz...

Haber: Salı, 13 Ocak 2009 15:03 Şefik Akkoç

4 Ocak 2009 Pazar

Dikkat! S.O.T. hatırlatma !!!

Arkadaşlar,
Final günüyle ilgili şu bilgiyi hatırlatmak isterim:

"Proje teslimi 6 Ocak 2009 Salı günü saat 10:00 - 12:00 arası yapılacaktır. Bu tarih ve saatten sonra getirilecek işler teslim alınmayacaktır."

Özen göstermenizi rica eder, hepinize kolaylıklar dilerim.

.

2 Ocak 2009 Cuma

Dikkat!

İnan Yılmaz ve Ümit Burak Tınazay'ın öğrenci işlerine gitmeleri gerekmektedir.

1 Ocak 2009 Perşembe

S.O.T. Final projesi - ekleme

Arkadaşlar,
Projenizi verirken, hiçbir şekilde eleştiri vermeyeceğimi, yorum yapmayacağımı söyledim. Sadece kafanıza takılan bir soru olduğunda bana mail atın lütfen. Yorum yapmam için iş göndermeyin.
Hepinize kolay gelsin. ;)

Not: Bu arada, iş gönderen arkadaşlar alınmasınlar. Bu uyarı hepiniz için. :)

.