21 Ekim 2008 Salı

EuroSkills 2008 – Rotterdam NL

Her yıl Avrupa’da ve Dünya’da “EuroSkills” ve “WorldSkills” olarak adlandırılan ve yarışmacıları 17-25 yaş arası yetenekli gençlerden oluşan mesleki beceri olimpiyatları düzenlenmektedir. EuroSkills” Avrupa Mesleki Beceri Yarışmaları uzun yıllardan beri Avrupalı gençlerin günümüzün mesleki eğitim, zanaatkârlık, öğretim ve yetenek üstünlüğü için kusursuz bir ölçme -değerlendirme platformu olarak kabul edilmektedir.

Avrupa’da mesleki eğitimi, genç yetenekleri ve zanaatkârlığı teşvik etmek amacıyla Mart 2007 tarihinde bir üye birliği olarak kurulan “European Skills Promotion Organisation” (ESPO) üyeleri tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinde, EFTA ve üye adayı ülkelerde, yetkili ulusal yetenek organizasyonları olarak anılmaktadırlar. ESPO Avrupalı gençlere odaklanmakta, Avrupa’nın Uzun Yaşam politikasını desteklemekte, Avrupa’daki katılımı yükseltmeyi ve mesleki eğitim ve kursların önemini arttırmayı amaçlamaktadır.

Bu sözü edilen eylemlerin gerçekleşmesi için düzenlenen “EuroSkills” yarışmalarında yüzlerce genç profesyonel, meslek lisesi öğrencileri ve mezunları, ilk olarak 50 tipik Avrupa mesleğinde becerilerini göstermekte ve bu konuda mücadele etmektedirler. 2008 yılındaki “EuroSkills” organizasyonu Hollanda’nın Rotterdam kentinde 18-20 Eylül tarihinde gerçekleşmiştir.

Ülkemiz, “EuroSkills”e katılımı ile, Türkiye’de yapılması düşünülen Türkiye Mesleki Beceri Yarışmaları (Skills Türkiye) ve katılması hedeflenen “World Skills” öncesinde önemli bir tecrübe kazanmıştır. Bu katılımla, ülkemizin genç meslek erbapları Avrupalı meslektaşlarıyla bilgi ve beceri düzeylerini karşılaştırma şansı yakalamışlar ve ESPO’nun kriterleri ile ölçülmüş ve değerlendirilmişlerdir.

“EuroSkills” 2008’e ülkemizden 36 yarışmacı katılmıştır. İlk olmanın getirdiği heyecan ve tecrübesizliğimize rağmen “Mobile Robotics” takımımız ülkemize bir bronz madalya kazandırmayı başarmıştır. 2009’da Kanada’da yapılacak olan World Skills yarışmalarına resmen katılmaya hak kazandığımız ise diğer bir sevindirici haberdir.

Kurum ve kuruluşların maddi desteği ve sponsorluk anlaşmalarıyla 2009 dünya beceri olimpiyatlarına daha tecrübeli ve donanımlı bir takım götürmeyi hedeflemekte ve şimdiden çalışmalara başlamış bulunmaktayız.


Elif Varol Ergen

SkillsTurkey

Team Leader

Hiç yorum yok: